BT Varlık Yönetimi Neden Bir Yapboz Oluşturmak Gibidir?
Bir yapboz yapma sürecini düşünün. Her bir parçayı önünüzdeki masaya, farklı renk ve tipte yerleştirdikten sonra, tam resmin nasıl görüneceğini gerçekten bilmiyorsunuz – ve eksik olup olmadığını kesinlikle bilmiyorsunuz. Neye sahip olduğunuzu ve her parçanın diğeriyle nasıl ilişkili olduğunu anlamak için her şeyi sıralamaktan başka seçeneğiniz yok. Nereye gitmeniz gerektiğini görebilirsiniz, ancak hiçbir şey kutunun üzerinde gösterilene benzemez.
Bu biraz BT varlık yönetimi yolculuğunuza benzemiyor mu? Neyi başarmak istediğinizi biliyorsunuz, ancak nasıl ve nereden başlayacağınız konusunda net bir anlayış yok. O zaman başlayalım.
Keşif
Keşif ile ilk soruyu yanıtlayabiliyoruz: “Neye sahibim?”
Varlık yönetiminde, neye sahip olduğunuzu anlamak kritik başlangıç noktasıdır. Ivanti olarak, birçok kuruluşun varlık alanlarının %30’a kadarının farkında olmadığını biliyoruz. Bu nedenle, yapboz örneğimizde olduğu gibi, bu kuruluşların yapması gereken ilk şey, her şeyi bir masanın üzerine dağıtmaktır, böylece en önemlileri kenar parçalar olacak şekilde parçaları sıralayıp sınıflandırabilirler.
BT varlık yönetiminde bu, dizüstü bilgisayarlarınızı, masaüstü bilgisayarlarınızı, sunucularınızı, ağ cihazlarınızı, telefonlarınızı, tabletlerinizi ve yazılımlarınızı tanımlamak ve ardından neyin en önemli olduğunu anlamak için sıralamak anlamına gelir. “En uç parçalarınızı” oluşturan unsurlar, organizasyonel hedeflerinize bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir yazılım denetiminden geçiyorsanız, yazılımın sıralanmasına öncelik verirsiniz. Öte yandan, masaüstlerini güncellemek istiyorsanız; dizüstü bilgisayar ve masaüstü donanımları arasında sıralama yapmak çok önemlidir.
Karar
Herhangi bir kuruluşta, size tüm bilgileri sağlayacak tek bir veri deposu yoktur ve varlık bilgilerini birden fazla farklı veri kaynağından almak normaldir. Aslında; çoğu kuruluşun 12 veya daha fazla keşif kaynağına sahip olduğunu biliyoruz. Tipik veri kaynakları Microsoft Endpoint Configuration Manager (SCCM), CSV dosyası, Microsoft Active Directory, Intune, Workspace One (AirWatch) veya Ivanti Discovery’dir.
Bu kadar çok veri kaynağıyla, birden çok yinelenen varlıkla karşı karşıya kalmak istemezsiniz. İşte burada karar alma devreye girmektedir. Ivanti Neurons gibi doğru çözüm, birden çok, kolayca eklenebilir veya çıkarılabilir veri kaynağından toplanan verilerle her varlık için tek bir güvenilir kayda sahip olmanızı sağlar.
Normalizasyon
Varlıkları keşfettikten ve karar verdikten sonra, sürecin üçüncü adımına geldik. Şimdi verileri normalleştirmemiz gerekiyor. Bu adım, yazılım varlıkları için son derece önemlidir; çünkü adlar, uygulamalar ve yazılım sürümleri için bir standart yoktur. Ad varyasyonları, sürüm numarası veya şirket adı gibi küçük olabilir.
Bu başlıklar, keşiften biraz farklı görünerek geri gelir; ancak aslında tamamen aynı yazılımdır. Ivanti Neurons çözümü, Yazılım Tanımlama Veritabanını kullanarak, yazılımın bir kaydına sahip olmamız için bu verileri normalleştirecektir. Artık yazılım lisanslama maliyetlerinizi tam olarak anlamak için bu normalleştirilmiş verileri kullanabilirsiniz.
Görünürlük
Artık varlıklarımızı keşfettiğimize, karar aldığımıza ve normalleştirdiğimize göre, donanım ve yazılım genelinde bilgilere ilişkin doğru görünürlüğe sahip olduğumuzdan emin olabiliriz.
Daha fazla iş yapmadan ve ITAM için Ivanti Neurons entegrasyonu ile varlık verilerini anında görselleştirebilir ve anlamak istediğiniz soruları yanıtlamaya başlayabilirsiniz. Örneğin, kaç tane routerım var? Dışarıda kaç tane dizüstü bilgisayar var? Bu varlıklar nerede bulunur? Ve hangi departmana aitler?
Bunu, tıp verileri gibi diğer özel varlık türlerini içerecek şekilde genişletebilir ve X-ray makineleri, MRI vb.’yi getirebilirsiniz. Bu, keşif için bir veri kaynağı olarak “Ivanti Neurons for Healthcare” etiketi eklenerek yapılabilir.
Optimizasyon Amacıyla Varlıklarınızı Analiz Etmek!
Varlık yöneticileri, varlıklarının bu şekilde görünür olmasını severler ve artık donanım ve yazılım genelinde maliyetleri optimize etme arayışına girebilirler. Bir varlık yöneticisi, garanti satıcısı bilgilerine bağlayıcıları ve Spend Intelligence için Ivanti Neurons’u kullanarak verileri analiz edebilir ve aşağıdakiler gibi daha karmaşık soruları anlayabilir:
- Hangi cihazlar garanti kapsamı dışındadır veya garanti kapsamı dışına çıkmak üzeredir?
- Stoklarımızda desteklenen ve yeniden tahsis edebileceğimiz hangi cihazlar var?
- Hangi yazılım güncellemesi yaklaşıyor veya kullanım ömrünün sonuna ulaştı?
- Hangi yazılımlarımız lisanslı ve hangilerini fiilen kullanmıyoruz?
- En son sürüme yükseltebileceğimiz bir yazılımımız var mıdır?
Varlık Yönetimi Yaşam Döngüsünü Kolaylaştırma
Bir kez keşfettikten, karar verdikten ve normalleştirdikten sonra, varlık yönetimi yaşam döngüsü süreçlerinizi yönetmek için daha iyi bir konumda olursunuz. Varlık yönetimi yaşam döngüsünü düzene sokmak ve otomatikleştirmek, bir kuruluşun BT yapısı içinde verimlilik kazanmasını ve çalışanlarına daha iyi deneyimler sunmasını sağlar. Kullanılabilir yazılımı tanımlayabilir, bunu otomatik olarak son kullanıcıya dağıtabilir veya uzun tedarik süreci olmadan mevcut donanım varlıklarını çalışanlarınıza yeniden dağıtabilirsiniz.
Mevcut veriler ve ITAM için Ivanti Neurons’ta yerleşik iş akışları kullanılarak; varlık yönetimi iş akışı süreci kolaylaştırılır ve optimize edilir.
BT yatırımlarınız üzerinde kontrol kazanma
BT Yatırımlarınızın kontrolünü ele geçirmek, ancak süreci keşfetmek, görselleştirmek, optimize etmek ve otomatikleştirmek yoluyla bir varlık yönetimi yolculuğuna çıkarak başarılabilir.
Konu ile ilgili hemen bize ulaşın, size çözüm sunalım: marketing@inforte.com.tr, www.inforte.com.tr